Следвайте Гласове в Девет държави от ЕС, сред които и България,

...
Следвайте Гласове в Девет държави от ЕС, сред които и България,
Коментари Харесай

България и още осем страни от ЕС се отзоваха на апела за помощ от Сирия

Следвайте " Гласове " в 
Девет страни от Европейски Съюз, измежду които и България, са предложили помощ за потърпевшата от земетресенията предходната седмица Сирия, заяви през днешния ден Европейската комисия. Преди няколко дни Дамаск изиска помощ по европейския механизъм за гражданска отбрана.

Освен нашата страна на молбата са откликнали също членките Австрия, Германия, Гърция, Италия, Румъния, Кипър, Словения и Финландия, както и Норвегия, предава Българска телеграфна агенция. Европейски Съюз изпраща незабавно към Сирия зимни палатки, отоплителни уреди, одеяла, вода. Помощта ще бъде разпределена в следените от държавното управление региони благодарение на организациите към Червения кръст и Червения полумесец, а в останалите - в съдействие с интернационалната организация по миграцията.
Европейски Съюз изпраща в Дамаск през днешния ден и двама чиновници за координиране на помощта, допълват от Европейска комисия. И означават, че в началото Сирия получи €3,5 млн. филантропична помощ за най-спешните потребности.
В поддръжка на Турция 21 страни от Европейски Съюз и три други страни са предложили общо 38 екипа спасители. Сред отзовалите се са Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия, както и Албания, Сърбия и Черна гора.

Общо 1652 спасители и 105 кучета търсачи са препоръчани на турската страна. Комисията насочва помощ от 12 страни от Европейски Съюз, дали средства за заслон, се показва в известието.
Говорител на комисията съобщи през днешния ден на конференция, че наложените от Европейски Съюз наказания против Сирия не са спънка за доставянето на помощта. По неговите думи, в случай че управляващите в Дамаск не бяха подхванали война против сирийския народ, подкрепяни от Русия и Иран, " през днешния ден щяха да разполагат с милиони долари за тежка техника за почистване ".
" Европейски Съюз не може да бъде упрекнат, че не прави задоволително. Санкциите не се отразяват на доставките на нужните средства, филантропичната помощ не е наранена. Санкциите са ориентирани към причинителите на репресиите против сирийския народ ", заключи представителят на Европейска комисия.
Спасителни акции
Същевременно българският избавителен екип продължава своята работа в Антакия - най-тежко засегнатия от земетресението град в турската провинция Хатай. Осем души са част от избавителните екипи на работа " Аварийна помощ и предварителна защита " на Столичната община, предава bTV.
Телевизията сподели фотоси, на които се вижда по какъв начин строителният инженер в екипа пробива срутена плоча. " След това се спуска в дупката, с цел да направи тунел - това е единствената опция за търсене на оживели под руините ", споделя медията.
По-рано стана ясно, че български екип от организацията " Пещерно избавяне " се е отзовал и е съдействал при локализирането и изваждането на жена по рухнала постройка в в центъра на Антакия. Тя е била сполучливо избавена 135 часа след труса.
Черна статистика
Официалният брой на жертвите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия надвиши 35 000 души, съобщи " Франс прес ". Спасителите започнаха да приключват издирването на оживели, а напъните за оказване на помощ се насочиха към стотици хиляди хора, останали без дом.
Осем дни след труса с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер турските медии оповестяват, че към момента малко на брой са спасявани от руините, до момента в който багери копаят в разрушените градове.
Потвърденият брой на починалите набъбна до 35 224 души. Официални лица и медици оповестиха, че 31 643 души са починали в Турция и 3581 в Сирия след земетресението от 6 февруари, което е петото най-смъртоносно от началото на XXI век.
Организация на обединените нации осъди неуспеха да се изпрати извънредно нужната помощ в разкъсваните от войната региони на Сирия и предизвести, че броят на жертвите ще нарасне още повече.
" Изпратете всичко, което можете, тъй като тук има милиони хора и всички те би трябвало да бъдат нахранени ", прикани турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.
В турския град Кахраманмараш, покрай епицентъра, са ситуирани 30 000 палатки, 48 000 души са подслонени в учебни заведения, а други 11 500 - в спортни зали, сподели той.
" Въпреки че стотици избавителни екипи към момента работят, напъните са завършили в седем елементи на провинцията ", добави Сойлу.

Източник: segabg.com
 
 
 
 
13 Фев 202335013 Фев 202310013 Фев 2023128813 Фев 2023115813 Фев 202326913 Фев 20231134Коментарирукола Z13 Фев 2023 15:30ч.
" в случай че управляващите в Дамаск не бяха подхванали война против сирийския народ, подкрепяни от Русия и Иран, " през днешния ден щяха да разполагат с милиони долари за тежка техника за почистване " Това не е истина!!!
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР